Fakta om skolan

Här hittar du fakta om Engelbrektsskolan, vår vision och vårt arbetssätt för kunskapsinlärning. Här finns även länkar till våra blanketter, planer och styrdokument.

Engelbrektsskolan ligger på Öster i Örebro, alldeles intill Slussen och Wadköping. Vi har idag 770 elever och här arbetar cirka 120 personer. På skolan finns även anpassad grundskola.

Vår vision

Barn och ungdomar trivs i Engelbrektsskolan. Lusten att lära är stor. Eleverna har reellt inflytande i det dagliga arbetet och kan påverka skolans utveckling tillsammans med föräldrarna. Verksamheten präglas av respekt för allas lika värde.

Vi har stor förståelse för andra kulturer och olikheter och vidgar vyerna genom att utveckla kontakter med andra länder. Inom skolan ser vi barnens och ungdomarnas individuella färdigheter, utvecklar olika sätt att ta tillvara deras möjligheter och förbereder dem för framtiden.

Vi samarbetar och tar ansvar för oss själva och varandra. Vi är tydliga och det skapar trygghet och ger stort handlingsutrymme. Vår skola arbetar för en ökad miljömedvetenhet och ekologiskt tänkande i vardagen. Föräldrarna är delaktiga i skolans arbete och ses som en viktig resurs för oss.

Vårt arbetssätt för kunskapsinlärning

På Engelbrektsskolan står lärandet i centrum; ett lärande som är levande, meningsfullt och förankrat i verkligheten. Vi tror på att väcka elevernas nyfikenhet och engagemang genom att skapa sammanhang där kunskap får liv och blir relevant för deras vardag och framtid.

Temaperioder och språkutveckling

Ett av våra viktigaste verktyg för detta är våra temaperioder. Under året arbetar vi med teman som Livskompassen, Kommunicera mera, Kropp och knopp, Vänskap och kärlek, Klimatsmart och We Are the World. Dessa teman ger eleverna möjlighet att utforska viktiga livsfrågor, utveckla sin förståelse för sig själva och andra, samt ta ansvar för sin omvärld.

Vi arbetar språkutvecklande i alla ämnen, med fokus på att stärka elevernas kommunikativa förmåga. Genom ett medvetet språkstöd i undervisningen får alla elever möjlighet att utveckla sitt språk, oavsett bakgrund eller förkunskaper.

Struktur, variation och kooperativt lärande

På Engelbrektsskolan har vi en gemensam syn på vikten av lektionsstruktur och variation som en naturlig del av elevernas skoldag. Med en hög grad av igenkänning och likvärdighet skapar vi både studiero och goda förutsättningar för eleverna att lyckas i skolan. Den gemensamma strukturen i undervisningen bidrar till tydlighet, trygghet och en lärmiljö där alla elever ges möjlighet att utvecklas.

Vårt arbetssätt bygger på kooperativt lärande, en pedagogik där samarbete, delaktighet och ansvar är i fokus. Eleverna lär tillsammans, med och av varandra, i en trygg miljö där allas röster räknas. Genom strukturerade samarbetsformer tränar de inte bara kunskaper, utan också viktiga sociala färdigheter som empati, kommunikation och problemlösning.

Fysisk aktivitet och hälsa

På Engelbrektsskolan vet vi att fysisk aktivitet är avgörande för elevernas välmående. Därför arbetar vi aktivt med att integrera rörelse i skoldagen för att främja hälsa och trivsel. Genom engagerande rastaktiviteter, både organiserade och spontana, uppmuntras eleverna att röra på sig som en naturlig del av dagen. Vi använder oss också av rörelsepauser, walking school och walk and talk som återkommande inslag i undervisningen. Dessa aktiviteter bidrar till ökad koncentration, bättre inlärning och ett ökat välbefinnande.

Skolprofiler, idrottsfördjupningar och Anpassad Grundskola (AGR)

Våra skolprofiler inom dans och fotboll förstärker ytterligare vårt engagemang för rörelse och hälsa, och ger eleverna möjlighet att utvecklas inom sina intresseområden. För de elever som inte har valt en profil erbjuds idrottsfördjupningar med sex olika fördjupningsområden. Ett av dessa ger eleverna på högstadiet möjlighet att leda rastaktiviteter för yngre elever både här på vår skola och på andra skolor.

Vi erbjuder även Anpassad Grundskola (AGR) för årskurs 4–9. Våra elever i AGR är en naturlig del av skolans gemenskap, och vi strävar efter att skapa inkluderande möten och aktiviteter där alla får möjlighet att utvecklas och känna sig delaktiga.

Skolbiblioteket och utomhuspedagogik

Vi är stolta över vårt skolbibliotek, som är en central del av vår verksamhet. Tillsammans med pedagogerna arbetar vår skolbibliotekarie aktivt för att främja elevernas läslust och språkutveckling. Genom bokcirklar stärker vi elevernas läsförståelse och ordförråd, medan läsutmaningar hjälper dem att bygga en starkare identitet som läsare. Eleverna får också lära sig bibliotekskunskap för att kunna orientera sig och hitta rätt i biblioteket. Dessutom får de möjlighet att vara läsambassadörer, inspirera andra till läsning och gestalta litteratur genom att spela in film. På så sätt blir biblioteket en kreativ och inspirerande plats där litteraturen får liv.

Engelbrektsskolan ligger i en naturskön miljö, vilket ger oss fantastiska möjligheter till utomhuspedagogik och rörelse i vardagen. Vi är en skola i rörelse, både bildligt och bokstavligt. Här utvecklas eleverna varje dag, i klassrummet, på skolgården och i mötet med världen omkring dem.

Blanketter, planer och styrdokument

Gemensamma för Engelbrektsskolan

Gemensamma för Örebro kommuns grundskolor

Blanketter och styrdokument som är gemensamma för alla kommunala grundskolor finns på orebro.se:

Nationella styrdokument

Nationella styrdokument som gäller för alla skolor i Sverige hittar du på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats..

Politiskt ansvar

Grundskolenämnden ansvarar för de grundskolor som drivs av Örebro kommun. Ledamöter i nämnden, sammanträdestider, protokoll med mera hittar du på orebro.se. Länk till annan webbplats.