För dig som är elev eller förälder

Här finns information för dig som är elev eller förälder till elev på Wallerska skolan, till exempel information om vårt trygghetsarbete, elev- och föräldrainflytande och om skolskjuts.

Trygghetsarbete

På Wallerska skolan har vi som mål att förebygga och stoppa diskriminering, trakasserier och all form av kränkande behandling. Eleverna ska känna sig trygga att gå till skolan, de ska också veta att där finns vuxna att vända sig till om det uppstår problem.

Var vänder man sig?

Om man känner sig utsatt för diskriminering, trakasserier och all form av kränkande behandling, eller ser någon annan bli utsatt, kan man alltid vända sig till trygghetsteamet som nås på telefonnummer 019-21 36 07.

Självklart ska man i första hand vända sig till någon som man känner och har förtroende för, t.ex. föräldrar, kompisar, någon lärare eller annan personal på skolan. De kan sedan i sin tur koppla in trygghetsteamet vid behov.

Trygghetsteamet

Trygghetsteamet arbetar aktivt med arbetet kring diskriminering, trakasserier och all form av kränkande behandling. Via Trygghetsplanen ges föräldrainformation, informerar och stödjer man övrig personal kring arbetet, gör kartläggningar och dokumenterar. Teamet träffas varje vecka.

Trygghetsplan

På skolan finns en Trygghetsplan som utvärderas varje år. I den kan du läsa hur vi på skolan konkret arbetar för att motverka mobbning och hur vi hanterar de mobbningssituationer som uppstår.

Här kan du läsa Wallerska skolans trygghetsplan. Pdf, 267.4 kB.

Elev- och föräldrainflytande

Elevinflytande

Vi strävar efter att eleverna ska ta ett eget ansvar för sina studier och vara med och påverka sin lärprocess. Som en hjälp i detta arbete har vi bland annat temaarbeten och den individuella utvecklingsplanen.

Klassråd

Eleverna har regelbundet klassråd där de tar upp saker som handlar om klassen. Eleverna turas om att vara ordförande och sekreterare.

Elevråd

Skolan har också ett elevråd där alla klasser finns representerade. Elevrådet tar upp frågor som rör skolan, hit kan klasserna ta med sig frågor från sina klassråd som berör alla. Vid varje elevrådsmöte samtalar vi om en del av trygghetsplanen. Detta förankras sedan av representanterna i klassen.
Elevrådet sammanträder minst en gång i månaden. Elever från skolår 6 turas om att vara ordförande och sekreterare.

Föräldrainflytande

Som förälder är du alltid välkommen till skolan och ses som en resurs i all verksamhet.

För att föräldrarna ska känna sig delaktiga i sitt barns skolgång krävs bra och tät kontakt mellan skolan och hemmen.

Vi använder lärplattformen Itslearning för kommunikation och information mellan skola och vårdnadshavare.

Föräldramöten

Vi anordnar föräldramöten minst en gång per termin där föräldrar kan vara med och ta upp frågor som rör skolan. På föräldramötet utses klassföräldrar i alla klasser.

Information om skolskjuts

Beroende på hur långt ditt barn har till skolan, skolvägens trafiksäkerhet och andra omständigheter kan ni ha rätt till skolskjuts. Skolskjuts gäller resor mellan folkbokföringsadressen och skolan. För resor till och från fritids kan ni inte få skolskjuts.

Mer information om skolskjuts och hur ni ansöker finns på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Modersmålsundervisning

Elever som har ett annat modersmål än svenska kan få modersmålsundervisning i skolan. Undervisningen är frivillig. Om du vill att ditt barn ska får modersmålsundervisning måste du ansöka om det. Ansökan lämnar du till skolans expedition. På orebro.se kan du läsa mer om modersmålsundervisning och ladda ner ansökningsblankett. Länk till annan webbplats.

Försäkring för elever i för-, grund- och gymnasieskola

Barn och elever som går i Örebro kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är försäkrade för olycksfallsskador.

Läs mer om olycksfallsförsäkringen på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Snabblänkar