För dig som är elev eller förälder

Här finns information för dig som är elev eller förälder till elev på Västra Engelbrektsskolan, till exempel om studiehjälp, studie- och yrkesvägledning, elev- och föräldrainflytande och hur ni ansöker om modersmålsundervisning.

Trygghetsarbete

Vi arbetar för att skolan ska vara en trygg och säker plats där alla behandlas lika. Om du upplever att du eller någon kompis blir diskriminerad, trakasserad eller kränkt, ska du kontakta skolan. Samma gäller för dig som är förälder och som upplever att ditt barn blir illa behandlat.

På orebro.se kan du läsa mer om hur Örebro kommun arbetar för att skapa en trygg skola för alla. Länk till annan webbplats.

Studiehjälp i samarbete med Linje 14

Tisdagar och onsdagar kl. 15.30–16.45.

Det här är Linje 14

Linje 14 är ett samverkansprojekt mellan Örebro universitet och Örebro kommun. Linje 14 har funnits sedan 2003. Syftet med Linje 14:s verksamhet är att motivera ungdomar till högre studier. Linje 14 samarbetar i dagsläget med sex olika högstadieskolor i Örebro kommun.

Västra Engelbrektsskolans samarbete med Linje 14

Linje 14 samarbetar med ungdomar, lärare, rektorer och föräldrar på Västra Engelbrektsskolan. I varje arbetslag finns en lärare som har till ansvar att driva samarbetet med Linje 14 framåt. Aktiva i Linje 14 är också ett femtiotal student­ambassa­dörer samt en mängd lärare och forskare på Örebro universitet.

I slutet av varje termin delar Linje 14 ut motivationsstipendium till de elever som under Linje 14:s studiehjälpspass arbetat målmedvetet och visat på god utveckling och ansvarstagande för de egna studierna.

Linje 14:s aktiviteter på Västra Engelbrektsskolan

Studiehjälp

Linje 14 erbjuder elever studiehjälp varje vecka. Studiehjälpen leds av studentambassadörer från Örebro universitet tillsammans med personal på skolan.

Studentambassadörer har en mängd olika utbildningsinriktningar och kunskapsbakgrund, exempelvis studerar de till lärare, socionomer, jurister, ekonomer och läkare. Denna vetenskapliga bredd bidrar till en stor kunskapskälla som eleverna kan ta hjälp av vid studiehjälpstillfällena.

Studiehjälpen är även ett tillfälle för eleverna att diskutera framtida studieval och få råd och hjälp kring studieteknik.

Studieteknikkurser

Linje 14:s studentambassadörer kommer gärna till din klass och delar med sina av sina bästa tips på hur man kan lära sig att" bli smart" och hur man kan lägga upp och planera sina studier för bästa resultat.

Som elev får du också prova på minnesknep, bland annat hur man lär sig anteckna med mera. Din lärare bokar in studieteknikkurserna med verksamhetsansvarig.

Workshops om Framtid, utbildning och möjligheter

Alla som går i årskurs nio medverkar i Linje 14:s workshop om "Framtid, utbildning och möjligheter". Här delar Linje 14:s studentambassadörer med sig av sina egna erfarenheter runt studier, att välja väg och att ha möjlighet att förverkliga sina framtids­drömmar. Vi funderar även tillsammans på vad just du är bra på och vad du vill göra med just din framtid.

Workshops planeras in gemensamt med dina lärare och Linje 14:s verksamhets­ansvariga.

Studiebesök på Örebro universitet

Alla ungdomar i årskurs nio får under vårterminen komma en heldag till Örebro universitet. De får då ha en prova-på-lektion som en lärare på Örebro universitet håller i, veta hur en vanlig dag för en student på Örebro universitet ser ut, gå en Campusvandring, besöka en studentlägenhet samt äta lunch.

Studiebesöken planeras in gemensamt av dina lärare och verksamhetsansvarig för Linje 14.

Träffar med föräldrar och samarbete med Västra Engelbrektskolans studievägledare

När det är dags att välja gymnasieprogram finns Linje 14 med och träffar föräldrar och ungdomar för att besvara frågor om vägarna till högre studier. En egen studievägledare från Örebro universitet finns med för att besvara frågor om behörighet och högre studier från elever och föräldrar.

Allt detta planeras i samarbete med Västra Engelbrektsskolans studievägledare.

Summer College

Under tre veckor under sommarlovet finns det möjlighet att prova på hur det är att studera på Örebro universitet. Summer College fungerar som en feriepraktikplats där platserna finansieras av Örebro kommun. Summer College har temat Demokrati. Medverkar som föreläsare gör lärare och forskare på Örebro universitet, samhällsdebattörer, före detta studentambassadörer samt politiskt aktiva personer.

En mängd studiebesök ingår i Summer College, bland annat hos polisen, i Kommunfullmäktige samt i Riksdagen. I utvärderingar av Summer College har medverkande ungdomar givit Summer College toppbetyg.

Vill du veta mer om Linje 14?

Läs mer om Linje 14 på oru.se (Örebro universitet). Länk till annan webbplats.

Du kan även kontakta någon av Linje 14:s medarbetare för mer information.

Petra Baastad

petra.baastad@oru.se

019-302 32 46

Studie- och yrkesvägledning

Planering inför gymnasievalet

Skolans målsättning är att alla elever ska göra ett väl genomtänkt gymnasieval och därför är det viktigt att arbeta med detta under hela grundskolans senare del. Exempel på aktiviteter som syftar till att stödja eleverna inför deras gymnasieval är PRAO (praktisk arbetslivsorientering), gruppvägledning, enskilda vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledaren samt information till elever och vårdnadshavare om gymnasieskolan.

Information inför ansökan till gymnasiet

Viktiga datum att ha koll på hittar du i Itslearning.

På orebro.se finns information om vilka gymnasieskolor som finns i Örebro och vilka program som finns på respektive skola.

Gymnasieantagningen i Örebro län sköter antagningen till årskurs 1 för alla elever i Örebro län. På orebro.se/gymnasieantagningen Länk till annan webbplats. hittar du mer information om hur du söker till gymnasiet, inloggning till ansökningssystemet, tidsplan med mera.

Kontakta mig

Viktor Jäderberg, studie- och yrkesvägledare
Telefon: 019–21 23 41
Mobil: 076–551 21 41
Mejl: viktor.jaderberg@orebro.se

Elevinflytande

Elevenkäter

Ett par gånger om året får alla elever svara på en enkät. Frågorna i enkäten handlar om skolan, raster, klasskamrater, matsal, idrott, personal, trygghet på skolan och trygghet under skolvägen. Eleverna får rita en glad, ledsen eller rak mun som svar på frågorna. 

Elevråd

På skolan finns tre elevråd där alla klasser har med representanter. Elevrådet träffas ett par gånger per termin.

  • 1 elevråd för årskurs F-3.
  • 1 elevråd för årskurs 4-6.
  • 1 elevråd för årskurs 7-9.

Föräldrainflytande

Föräldraenkät

Varje år får även alla föräldrar svara på en enkät där deras åsikter om skolan kommer fram.

Modersmålsundervisning

Elever som har ett annat modersmål än svenska kan få modersmålsundervisning i skolan. Undervisningen är frivillig. Om du vill att ditt barn ska får modersmålsundervisning måste du ansöka om det. Ansökan lämnar du till skolans expedition. På orebro.se kan du läsa mer om modersmålsundervisning och ladda ner ansökningsblankett. Länk till annan webbplats.

Försäkring för elever i för-, grund- och gymnasieskola

Barn och elever som går i Örebro kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är försäkrade för olycksfallsskador.

Läs mer om olycksfallsförsäkringen på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Snabblänkar