För dig som är elev eller förälder

Här finns information för dig som är elev eller förälder till elev på Norrbyskolan, till exempel information om vårt trygghetsarbete, hur vi arbetar med elev- och föräldrainflytande, modersmålsundervisning och hur du ansöker om skolskjuts.

Trygghetsteam

Trygghetsteamet arbetar förebyggande för att skapa ett positivt klimat på skolan. Vi har träffar en gång i veckan. Teamet består av personal från arbetslagen. 

Teamet ska fortlöpande ta del av nya rön hur man skapar ett klimat fritt från kränkande behandling och mobbning. Detta görs genom att arbeta med trygghetsärenden både i förebyggande syfte och vid konflikter mellan elever.

Trygghetsenkät

Varje år gör vi en trygghetsenkät bland eleverna för att se om barnen känner sig trygga i skolan eller om det är något som behöver åtgärdas. Resultatet av denna används som en del i trygghetsplanen.

Rektorer och trygghetsteam ansvarar för att årligen upprätta och implementera trygghetsplanen.

Här kan du läsa Norrbyskolans trygghetsplan. Pdf, 405.5 kB.

Här kan du läsa mer om hur Örebro kommun arbetar för att skapa en trygg skola för alla. Länk till annan webbplats.

Elev- och föräldrainflytande

Protokoll från de olika råden som finns för elever och föräldrar hittar du i Itslearning.

Elevinflytande

Förskolan och skolan ska hjälpa barn och unga att utveckla ett demokratiskt tänkande.

Skolorna har en unik möjlighet till detta eftersom de är mötesplatser för flickor och pojkar, olika kulturer och olika sociala grupper. Där ska barn och unga ges utrymme att utvecklas till självständiga människor som respekterar och tar hänsyn till oliktänkande.

Mångfald är en viktig förutsättning för arbetet med det demokratiska uppdraget.

På Norrbyskolan har vi bland annat elevråd, biblioteksråd och hälsoråd där eleverna kan vara med och påverka verksamheten i skolan.

Elevråd och klassråd

Skolans elevråd består av representanter från de olika klasserna som är valda av sina klasskamrater.

Alla klasser har klassråd. De frågor som tas upp här som berör hela skolan kan skickas med till elevrådet som kan föra frågan vidare till skolans ledningsgrupp.

Biblioteksråd

I biblioteksrådet har eleverna möjlighet att komma med förslag på vilka böcker man tycker ska finnas i biblioteket. Förslag på aktiviteter eller på hur den fysiska miljön skulle kunna förbättras är också frågor som kan dyka upp i biblioteksrådet.

Förutom elevrepresentanter från årskurs 1–6 finns skolans biblioteksassistent med ansvar för skolbiblioteket med i biblioteksrådet.

Fritidsråd

Skolans fritidsråd består av representanter från de olika klasserna som är valda av sina klasskamrater. I fritidsrådet diskuteras aktiviteter och önskemål om vad som händer på fritidshemmen på Norrbyskolan.

Föräldrainflytande

Skolråd

Skolrådet ska vara rådgivande i alla frågor som rektor har att besluta om, utom i enskilda elev- och personalärenden.

Skolrådet ska vara ett medel för att uppnå:

  • ett ökat reellt inflytande för elever, föräldrar och personal.
  • en utökad ekonomisk medvetenhet.
  • en utökad ansvarskänsla för den egna skolan.

Skolrådet är sammansatt av:

  • representanter från elevrådet.
  • representanter från arbetsenheterna (föräldrar).
  • personal inklusive rektor.

Vill du som förälder ta upp något på Skolrådet, kan du ta kontakt med rektor eller föräldrarepresentanterna i respektive klass.

Flexen – för elever med behov av extra stöd

För elever med behov av extra anpassningar och särskilt stöd finns "Flexen". Verksamheten sker i nära relation till ordinarie undervisning och kan skräddarsy olika pedagogiska lösningar för olika elever, i olika perioder, på ett flexibelt sätt. Verksamheten vänder sig i första hand till elever i årskurs 4–6.

Flexen har tillgång till två lokaler på övre våningen i Östergården. Personalen på Flexen ansvarar tillsammans med mentorerna för att ta fram en plan för vilket stöd eleven behöver, vilka anpassningar som behöver göras samt när dessa ska följas upp och utvärderas.

På Flexen arbetar en samordnande lärare, resurslärare och elevstödjare som ett team i ett nära samarbete med mentorerna och elevhälsans olika kompetenser.

Modersmålsundervisning

Elever som har ett annat modersmål än svenska kan få modersmålsundervisning i skolan. Undervisningen är frivillig. Om du vill att ditt barn ska får modersmålsundervisning måste du ansöka om det. Ansökan lämnar du till skolans expedition. På orebro.se kan du läsa mer om modersmålsundervisning och ladda ner ansökningsblankett. Länk till annan webbplats.

Information om skolskjuts

Beroende på hur långt ditt barn har till skolan, skolvägens trafiksäkerhet och andra omständigheter kan ni ha rätt till skolskjuts. Skolskjuts gäller resor mellan folkbokföringsadressen och skolan. För resor till och från fritids kan ni inte få skolskjuts.

Mer information om skolskjuts och hur ni ansöker finns på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Försäkring för elever i för-, grund- och gymnasieskola

Barn och elever som går i Örebro kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är försäkrade för olycksfallsskador.

Läs mer om olycksfallsförsäkringen på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Snabblänkar