För dig som är elev eller förälder

Här finns information för dig som är elev eller förälder till elev på Närkes Kils skola, till exempel information om vårt trygghetsarbete och hur vi arbetar med elevdemokrati.

Närkes Kils skolas trygghetsarbete

Ingen ska behöva vara rädd i skolan eller på skolgården. Alla har rätt att vara med och känna gemenskap och trygghet.

Vår skola har en trygghetsplan som innehåller en kartläggning samt främjande och förebyggande åtgärder samt information om hur vi på skolan ska agera om en elev upplever sig ha blivit kränkt av andra elever eller av en vuxen på skolan.

Kartläggningen i planen bygger på en mängd data som samlas in under årets gång, t.ex. skolans egna trygghetsenkäter, enkät för mellanstadiet om trygghet på internet och sociala medier, dokumentation från klass- och elevråd, sådant som kommer upp på utvecklingssamtal, Örebros brukarundersökning och Skolinspektionens skolenkät. Planen bygger på Örebros kommungemensamma mall och revideras i januari varje år.

Du kan läsa vår trygghetsplan här. Pdf, 264.5 kB.

Här kan du läsa mer om hur Örebro kommun arbetar för att skapa en trygg skola för alla. Länk till annan webbplats.

Elev- och föräldrainflytande

På skolan har vi flera grupper med elevrepresentanter. Vi försöker göra eleverna delaktiga i sin skolgång så mycket som möjligt. Hur vi arbetar med detta varierar dock. Gemensamt är att alla klasser är representerade vid elevråd och matråd där elevernas frågor och önskemål förs fram till rektor och personal.

Föräldrarna deltar aktivt i skolans arbete genom brukarforum.

Klassråd

Det genomförs regelbundet i alla klasser.

Elevråd

Elevråd finns på skolan med representanter från varje klass. Representant från skolans personal kallar till elevrådet en gång i månaden och för protokoll. Protokollet är underlag för diskussion vid påföljande arbetsplatsträff för personalen. Vi nästkommande elevråd lämnas besked till eleverna. Vårt mål är att i varje klass ha regelbundna möten, klassråd, där barnen kan ta upp sina idéer eller sådant de vill ändra på.

Matråd

Matrådet tar upp frågor som rör skolmåltiden. Deltar gör representanter från varje klass, rektor och skolmåltidspersonal. Till mötet tar barnen med sig frågor från sin klass som rör skolmaten och miljön i matsalen.

Brukarforum

Brukarforums ändamål är att verka för vårdnadshavares/målsmäns demokratiska inflytande över barnens vardag i skolan. Vidare syftar Brukarforums verksamhet till att skapa trivsel och samhörighet i skolan och att skolan ska ses som en helhet. Brukarforums strävan är att söka och prioritera arbetssätt som uppmuntrar eleverna att söka kunskap och som engagerar och stärker personalgruppen på skolan.

Föreningen ska uppfylla sina ändamål genom att arbeta för samverkan mellan skolan och vårdnadshavare/målsmän samt att genomföra aktiviteter under läsåret enligt den verksamhetsplan som upprättas vid läsårets första styrelsemöte. Allmänt gäller att Brukarforum inriktar sig på övergripande frågor som rör hela skolan och undviker detaljfrågor. Föreningen verkar för det som är långsiktigt och bra för skolan som helhet och för att främja den sociala miljön på skolan.

Information om skolskjuts

Beroende på hur långt ditt barn har till skolan, skolvägens trafiksäkerhet och andra omständigheter kan ni ha rätt till skolskjuts. Skolskjuts gäller resor mellan folkbokföringsadressen och skolan. För resor till och från fritids kan ni inte få skolskjuts.

Mer information om skolskjuts och hur ni ansöker finns på orebro.se Länk till annan webbplats.

Tider för skolbussarna läsåret 2021/2022

Måndag: kl. 13.15 och kl. 14.10

Tisdag: kl. 13.15 och kl. 14.40

Onsdag: kl. 14.10

Torsdag: kl. 13.15 och kl. 14.10

Fredag: kl. 12.30 och kl. 14.10

Försäkring för elever i för-, grund- och gymnasieskola

Barn och elever som går i Örebro kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är försäkrade för olycksfallsskador.

Läs mer om olycksfallsförsäkringen på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Snabblänkar