För dig som är elev eller förälder

Här finns information för dig som är elev eller förälder till elev på Mellringeskolan, till exempel om vårt trygghetsarbete, studiehjälp för elever och studie- och yrkesvägledning.

Vårt trygghetsarbete

Trygghetsteam

På Mellringeskolan har vi som mål att förebygga och stoppa kränkande behandling och mobbning. Eleverna ska känna sig trygga att gå till skolan, de ska också veta att där finns vuxna att vända sig till om det uppstår problem.

Trygghetsteamets uppgifter

Trygghetsteamet arbetar aktivt med arbetet kring kränkande behandling och mobbning. Via likabehandlingsplanen ges föräldrainformation, information och stöd till övrig personal kring arbetet samt kartläggningar och dokumentation. Gruppen, som träffas varje månad, består av representanter från alla arbetslag, elevhälsan samt rektor.

Var vänder man sig?

Om man känner sig utsatt för kränkningar eller bli mobbad, eller ser någon annan bli utsatt, kan man alltid vända sig till trygghetsteamet.

Självklart ska man i första hand vända sig till någon som man känner och har förtroende för, t.ex. föräldrar, kompisar, någon lärare eller annan personal på skolan. De kan sedan i sin tur koppla in trygghetsteamet vid behov.

Trygghetsplaner

På skolan finns en trygghetsplan som utvärderas varje år. I den kan du läsa hur vi på skolan konkret arbetar för att motverka mobbning och hur vi hanterar de mobbningssituationer som uppstår.

Studiehjälp för elever i årskurs 7–9

Tisdag och torsdag: kl. 16–17
Plats: Gula huset, G 327 (tisdagar) och Röda huset, R 148 (torsdagar)

Studiehjälpen erbjuds i samarbete med Linje 14

Linje 14 är ett samverkansprojekt mellan Örebro universitet och Örebro kommun. Linje 14 har funnits sedan 2003. Syftet med Linje 14:s verksamhet är att motivera ungdomar till högre studier. Linje 14 samarbetar i dagsläget med sex olika högstadieskolor i Örebro kommun.

Studiehjälpen leds av studentambassadörer från Örebro universitet tillsammans med personal på skolan. Studentambassadörer har en mängd olika utbildningsinriktningar och kunskapsbakgrund, exempelvis studerar de till lärare, socionomer, jurister, ekonomer och läkare. Denna vetenskapliga bredd bidrar till en stor kunskapskälla som eleverna kan ta hjälp av vid studiehjälpstillfällena. Studiehjälpen är även ett tillfälle för eleverna att diskutera framtida studieval och få råd och hjälp kring studieteknik.

I slutet av varje termin delar Linje 14 ut motivationsstipendium till de elever som under Linje 14:s studiehjälpspass arbetat målmedvetet och visat på god utveckling och ansvarstagande för de egna studierna.

Vill du veta mer om Linje 14?

Kontakta Linje 14:s medarbetare för mer information.

Nadin Aldeeb, aktivitetssamordnare
nadin.aldeeb@oru.se
019-30 24 75

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledarens (SYV) uppgift är att hjälpa eleverna inför kommande studier och arbetsliv. SYV informerar om vilka möjligheter som finns.

Information inför ansökan till gymnasiet

Elever och vårdnadshavare får regelbundet information under högstadietiden om hur valet går till, vilka val som eleven ska fatta och datum.

På orebro.se finns information om vilka gymnasieskolor som finns i Örebro och vilka program som finns på respektive skola.

Gymnasieantagningen i Örebro län sköter antagningen till årskurs 1 för alla elever i Örebro län. På orebro.se/gymnasieantagningen Länk till annan webbplats. hittar du mer information om hur du söker till gymnasiet, inloggning till ansökningssystemet, tidsplan med mera.

Kontakta mig

Björn Göransson
019-21 39 01
bjorn.goransson@orebro.se

Elevinflytande

För att alla barn och unga ska uppleva sin tid i förskolan och skolan som meningsfull och lustfylld, ska de få möjlighet till ett verkligt inflytande, kunna påverka och få vara med och ta ansvar för sitt arbete.

Klassråd

Alla klasser har regelbundet klassråd där alla har möjlighet att komma med frågor och förslag som sedan kan föras vidare till elevrådet.

Elevråd

I elevrådet kan klassrepresentanterna ta upp frågor som rör eleverna och skolans verksamhet. Elevrådet består av en elev från varje klass från skolår F–6 och 7–9. Elevrådet träffas minst en gång per månad.

Exempel på saker som elevrådet varit delaktiga i är bildandet av elevcaféet och att det blivit fler sittplatser i korridorerna.

Försäkring för elever i för-, grund- och gymnasieskola

Barn och elever som går i Örebro kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är försäkrade för olycksfallsskador.

Läs mer om olycksfallsförsäkringen på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Snabblänkar