För dig som är elev eller förälder

Här finns information för dig som är elev eller förälder till elev på Engelbrektsskolan, till exempel information om vårt trygghetsarbete, studie- och yrkesvägledning, hur vi arbetar med elevdemokrati och hur du ansöker om skolskjuts.

Stöd vid brott

Om du behöver stöd vid brott finns Stödcentrum för unga brottsutsatta för dig som är 12–20 år. Även du som anhörig har möjlighet att kontakta dem.

Läs mer om vilken hjälp du kan få (orebro.se). Länk till annan webbplats.

Trygghetsarbete

Engelbrektsskolans trygghetsplan. Pdf, 413.8 kB.

Enligt lag måste alla skolor jobba aktivt mot mobbning och kränkande behandling. Det innebär att alla elever har rätt till stöd om man känner sig kränkt. Varje skola måste också ha en likabehandlingsplan som beskriver och berättar om hur skolan jobbar med detta.

Här kan du läsa mer om hur Örebro kommun arbetar för att skapa en trygg skola för alla. Länk till annan webbplats.

Så här arbetar vi för att främja närvaro:

Bild på de olika stegen

Klicka på bilden för att se den i större storlek.

Beskrivning av de olika stegen vid frånvaro.

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledarens uppgift är att vara ett stöd för elever och vårdnadshavare inför kommande studie- och yrkesval. I arbetet ingår också att vara ett stöd för lärarna och övrig personal på skolan då studie- och yrkesvägledning är hela skolans ansvar. Det kan handla om arbete, yrken, olika typer av möjliga studievägar, motivation, självkännedom och mycket annat. Tillsammans arbetar vi på skolan för att eleverna ska vara väl förberedda inför kommande studie- och yrkesval.

Planering inför gymnasievalet

Vår målsättning är att alla elever ska göra ett väl genomtänkt gymnasieval och därför är det viktigt att arbeta med detta under hela grundskolans senare del. Exempel på aktiviteter som syftar till att stödja eleverna inför deras gymnasieval är PRAO (praktisk arbetslivsorientering), gruppvägledning, enskilda vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledaren samt information till elever och vårdnadshavare om gymnasieskolan.

Information inför ansökan till gymnasiet

Viktiga datum att ha koll på hittar du i Itslearning.

På orebro.se finns information om vilka gymnasieskolor som finns i Örebro och vilka program som finns på respektive skola.

Gymnasieantagningen i Örebro län sköter antagningen till årskurs 1 för alla elever i Örebro län. På orebro.se/gymnasieantagningen Länk till annan webbplats. hittar du mer information om hur du söker till gymnasiet, inloggning till ansökningssystemet, tidsplan med mera.

Kontakta mig

Elev- och föräldrainflytande

Rörelseråd

På Engelbrektsskolan har vi ett Rörelseråd som träffas regelbundet där pedagoger och elever från varje klass bjuds in att delta.

Där jobbar vi tillsammans fram förslag och idéer för att kunna uppnå mer rörelse för våra elever under skoldagen.

Engelbrektsskolan bedriver ett samarbete med Riksidrottsförbundet. Syftet är att rörelse får större utrymme under skoldagen och att på sikt barn ska vilja, våga och kunna vara aktiva genom hela livet.

Elevråd

Elevrådet består av två representanter från varje klass samt rektor. Elevrådet har även en styrelse som består av ordförande, sekreterare, kassör och suppleanter.

På mötena arbetar vi med elevernas skolmiljö och tar upp åsikter och synpunkter från eleverna som kommit upp på klassråden.

Matråd

I matrådet tar vi upp frågor gällande skollunchen. Vi träffas ungefär 1–2 gånger per termin. På mötena deltar elever från årskurs 4–9, lärare och personal från skolrestaurangen.

Engelbrektsrådet

Engelbrektsrådet är vårt föräldraråd på skolan. Rådet träffas 1–2 gånger per termin för att diskutera skolmiljön på Engelbrektsskolan.

På mötena bjuds en förälder från varje klass in som representant för klassen. På mötena deltar även rektor och två lärare.

 

Skolskjuts

Beroende på hur långt ditt barn har till skolan, skolvägens trafiksäkerhet och andra omständigheter kan ni ha rätt till skolskjuts. Skolskjuts gäller resor mellan folkbokföringsadressen och skolan. För resor till och från fritids kan ni inte få skolskjuts.

Mer information om skolskjuts och hur ni ansöker finns på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Försäkring för elever i för-, grund- och gymnasieskola

Barn och elever som går i Örebro kommuns förskolor, grundskolor och gymnasieskolor är försäkrade för olycksfallsskador.

Läs mer om olycksfallsförsäkringen på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Snabblänkar