Välkommen till förskoleklass i höst!

Här har vi samlat information till dig som har barn som har fått beslut om placering på vår skola. Här finns information om vår verksamhet, skolstart, fritidshem, specialkost med mera.

Innehåll på sidan

Förskoleklass – vad är det?

  • Förskoleklass är en brygga mellan förskola och skola.
  • Förskoleklass är obligatorisk för alla barn.
  • Förskoleklass styrs av läroplanen kapitel 1, 2 och 3.

Vi har inga kunskapskrav, men vi kommer i början av terminen göra en obligatorisk kartläggning av alla elever utifrån språklig medvetenhet och matematiskt tänk.

En dag i förskoleklass

Skoldagen i förskoleklass börjar kl. 8.10 måndag till torsdag, och kl. 10 på fredagar. Skoldagen slutar kl. 13 alla dagar.

Under skoldagen har barnen aktiviteter och arbetar i sina klasser eller i smågrupper. Fritidspedagoger, fritidshemsassistenter, elevassistenter och lärare arbetar tillsammans under skoldagen. Skolaktiviteter och traditionella rast- och fritidsaktiviteter finns med under hela dagen.

Skollunch äter vi i matsalen. Efter lunch går alla elever ut på rast. Det finns alltid vuxna (rastvärdar) utomhus när barnen är där. Rastvärdarna har på sig rosa reflexvästar.

Klasslista

Vi skapar grupper utifrån det underlag vi får från förskolan för att skapa en så god lek och lärmiljö som möjligt för alla barn.

När det gäller ditt barns grupptillhörighet, ansvariga pedagoger och placering på avdelningen kommer information att skickas ut till dig under vecka 24 till 25.

Skolstart

Höstterminen börjar måndag 23 augusti. Tillsammans med antagningsbeskedet du fått via brev från skolan står all information om skolstarten.

Första skoldagen går barnen mellan kl. 8.10 och 13. Ansvariga pedagoger möter upp eleverna utanför respektive entré för att sedan gå till “sitt” klassrum. Vi ser helst att du som vårdnadshavare säger “hej då” där och då om det är möjligt och känns tryggt för ditt barn.

Vi kommer på grund av pandemin i år inte kunna bjuda in er till något fysiskt föräldramöte nu i vår. Istället planerar vi att ha ett föräldramöte vid höstterminens början. Vi kommer heller inte kunna erbjuda besök i verksamheten för era barn den här terminen, men ni är alltid välkomna att besöka skolans utemiljö på kvällar och helger för att bekanta er med området.

Läsårets tider.

Fritidshem

Om du arbetar eller studerar kan ditt barn vara på fritids på morgonen innan skolan börjar och på eftermiddagen när skolan slutat.

Ansök om plats

Du måste ansöka om plats på fritids innan skolan startar. Det är viktigt att du har ansökt om plats och fått den beviljad för att ditt barn ska kunna börja på fritids. Information om hur du ansöker finns på orebro.se. Länk till annan webbplats.

Inskolning på fritids

Vi erbjuder inskolning under veckorna 31, 32 och 33 för alla som har ansökt och fått plats på vårt fritidshem. Tiderna för inskolningen är kl. 9–11 förutom första dagen, 2 augusti, då tiden är kl. 13–15.

Du som vårdnadshavare bedömer själv hur många tillfällen ditt barn behöver för inskolning. Vi rekommenderar minst två tillfällen för att ditt barn ska få en så trygg övergång som möjligt.

Du behöver meddela fritids de datum ni önskar via den blankett som ni fått hemskickad tillsammans med antagningsbeskedet. Kontakta skolans administratör vid frågor angående blanketten eller om du saknar blankett, sara.d.andersson@orebro.se

Så här ser en dag på fritids ut

Kl. 6.30 så öppnar fritidshemmet på Droppens avdelning. Kl. 6.30–7 serveras en enklare frukost.

Kl. 7.15 så går alla ut på rast innan skoldagen börjar. Uterummet är en bra plats för fria och kreativa lekar, där barnen kan hitta många olika kamratkonstellationer och där de får en chans att röra på sig.

Efter skoldagens slut övergår skoldagen i fritidsverksamhet för de barn som är inskrivna på fritids. Eftermiddagens fritidsverksamhet startar ute. Fritidsverksamheten innehåller mycket omsorg, lek och vi erbjuder olika aktiviteter utifrån ålder och mognad.

Kl. 13.45–15 serveras mellanmål utomhus eller i matsalen.

Kl. 16.30 går alla barn över till Droppens avdelning och kl. 17.30 stänger fritids.

Aktiviteter på fritids

  • Utedagar/vistelser i skogen och naturen i olika grupperingar.
  • Rörelseaktivitet i idrottshallen, fri eller organiserad lek.
  • Skapande av olika slag till exempel lera, sy, väva, rita, klippa, klistra och måla.
  • Teknik, till exempel bygga med lego och kaplastavar.
  • Nyttja olika kreativa uttrycksformer.
  • Digitalisering.

Fritidshemmet följer läroplanens första och andra del: Skolans värdegrund och uppdrag samt Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen. Fritidshemmet har också en egen del: del 4 med syfte och centralt innehåll.

Läs mer om vårt fritids.

Specialkost

Om ditt barn har behov av specialkost ska du fylla i en ansökningsblankett och lämna till skolsköterskan. Blankett och mer information finns på sidan om skolans restaurang.

Kontakta oss

Om du har andra frågor och funderingar, hör av dig till oss.

Kontaktuppgifter till skolan.