Elevhälsa

Att trivas och må bra är viktigt för att du som elev ska kunna lära och prestera. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar med elevhälsans medicinska insats där skolhälsovård, hälsobesök och vaccination ingår. Här hittar du även information om skolans elevhälsoarbete och kontaktuppgifter till oss som jobbar inom elevhälsan.

I elevhälsan ingår kompetenserna specialpedagog, kurator, skolsköterska, läkare och psykolog. Alla vi som jobbar här har tystnadsplikt.

Elevhälsans medicinska insats

Elevhälsan arbetar främst förebyggande genom att ge råd och stöd kring sådant som påverkar hälsan. Vi följer elevernas utveckling och arbetar för att skapa en bra arbetsmiljö som gör det lättare för eleverna att lära, utvecklas och ha en bra hälsa. Att trivas och må bra är viktigt för att du som elev ska kunna lära och prestera.

Skolhälsovård

Skolhälsovården består av skolsköterska och skolläkare. Till oss är alla elever välkomna utifrån sina behov. Vi erbjuder samtal och rådgivning. Kontakt med skolläkaren bokas via skolsköterskan.

Hälsobesök

Alla elever erbjuds flera hälsobesök hos skolsköterskan under skoltiden. Vid hälsobesöken följer vi upp elevens hälsa, tillväxt och utveckling.

En viktig del i besöket är ”hälsosamtalet” där vi tar upp hälsofrågor som är viktiga för eleven själv. Tillsammans pratar vi om: kost, sömn, rörelse, hur eleven har det i skolan, relationer, tobak, narkotika, alkohol, sexualitet och könsidentitet.

Besöken innehåller även vägning, mätning, synundersökning, hörselundersökning och ryggkontroll.

Alla delar ingår inte vid alla hälsobesök utan ser olika ut beroende på årskurs.

Vaccination

I årskurs 2 och 8 blir alla elever erbjudna vaccinationer. Flickor blir även erbjudna vaccination i årskurs 6.

Om ditt barn inte har följt det svenska vaccinationsprogrammet erbjuder vi kompletterande vaccinationer.

Läs mer om det svenska vaccinationsprogrammet på Folkhälsomyndighetens webbplats.länk till annan webbplats

Elevhälsoteam

I organisationen för elevhälsa finns på skolan ett elevhälsoteam. Gruppen träffas regelbundet och hjälper till i ärenden som kräver mer samlad kompetens för bedömning av fortsatta åtgärder.

Elevhälsoteamet består av olika kompetenser: medicinsk, psykologisk, pedagogisk, social och studie- och yrkesvägledare.

Eva Normark

Skol­sköterska årskurs F–3 och grundsärskola